Στις 15 Μαΐου 1994, ημέρα Κυριακή το απόγευμα, την διάχυτη αναστάσιμη ευφροσύνη συνάντησε η χαρά και ικανοποίηση για τα εγκαίνια του Πολίτειου Οίκου Ευγηρίας στη Χρυσούπολη. Από τότε (1977) που συνελήφθη η ιδέα της ιδρύσεως του ευαγούς οίκου ευγηρίας στη Χρυσούπολη του Νέστου μέχρι την ημέρα των εγκαινίων ήταν μακρύς ο χρόνος, κοπιώδεις η προσπάθεια, ποικίλες οι αντιξοότητες. Η υπέρ των γερόντων ποιμαντική μέριμνα, με την εφαρμογή της διδασκαλίας και την αποδοχή της πράξεως της Εκκλησίας, της πλουσίας παραδόσεως της κοινωνικής προνοίας και συμπαραστάσεως προς τους εμπεριστάτους αδελφούς μας δι’ έργων αγάπης και ευποιϊας, οδήγησε στη σύσταση του εκκλησιαστικού ιδρύματος αυτού.

Σκοπός του αφ’ ενός μεν η οικοδομή συγχρόνου καταλλήλου κτίσματος σε οικόπεδο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Χρυσουπόλεως, όπου και ο ναΐσκος του Προφήτου Ηλιού, για της εν ζωή πρώτης δωρεάς του Αθανασίου Πολίτη, και αφ’ ετέρου η υπό της τοπικής Εκκλησίας προστασία απόρων και παραμελημένων ηλικιωμένων, για την παροχή στέγης, διατροφής, ιατροφαρμακευτικής και κάθε άλλης περιθάλψεως σ’ αυτούς. Η πορεία προς την ολοκλήρωση το έργου δεν ήταν εύκολη. Συμβαίνει πολλές φορές οι αγαθές διαθέσεις να διαβάλλονται και τα κοινωφελή έργα να πολεμούνται. Όταν όμως τα κίνητρα είναι αγνά και ανιδιοτελή, όταν η προσπάθεια στηρίζεται στην πίστη και στην ελπίδα και, το εξ ίσου σπουδαίον, όταν ευρίσκει ανταπόκριση εις το Πλήρωμα της Εκκλησίας τότε μεγαλουργεί. Το Γηροκομείο άρχισε από την ημέρα των εγκαινίων του να λειτουργεί. Άνοιξε φιλόξενα τις πύλες του και δέχθηκε τους πρώτους αδελφούς μας της τρίτης ηλικίας, δημιουργώντας μία άλλη οικογένεια, μία άλλη κοινωνία αγάπης, που εις την πλήρη ανάπτυξη να αριθμεί γύρω στα εκατό μέλη.

Με την μέριμνα και την φροντίδα των Αιδεσιμωτάτων Εφημερίων και όλων αυτών που διακονούν την εκκλησιαστική ευποιϊα, οι μοναχικοί γέροντες, άνδρες και γυναίκες, βρήκαν και βρίσκουν φιλόξενη στέγη, θαλπωρή και αγάπη στο πολιτισμένο και φιλάνθρωπο περιβάλλον, με τα ευγενικά στελέχη να τους υπηρετούν.

Στη συνέχεια, καθώς πολλοί από τους τροφίμους γρήγορα καταλήγουν ακινητοποιημένοι στο κρεβάτι της ασθενείας και έχουν ανάγκη συνεχούς ιατρικής περιθάλψεως, οδήγησαν τους υπευθύνους στη δημιουργία του Τμήματος Χρονίως Πασχόντων με 34 κλίνες. Κοντά στους κατακοίτους του Γηροκομείου γίνονται δεκτοί και άλλοι χρονίως πάσχοντες αφού υπάρχει η κατάλληλη και σύγχρονη υποδομή σε χώρους και εξοπλισμό, κυρίως δε σε κατάλληλο και αυξημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με την καλύτερη οργάνωση, λειτουργία και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος σχετίζονται η αγορά της γύρω από το Γηροκομείο εκτάσεως και η εν ζωή δωρεά προς την Μητρόπολη δύο ακινήτων στη Θάσο από μέρους της υπερήλικος ιατρού Κυριακής Λαγανάκου, που έγινε σε ένδειξη ιδιαιτέρου σεβασμού και αγάπης προς την ορθόδοξον του Χριστού Ανατολική Εκκλησία, αλλά και εξαιτείας ιδιαιτέρου ηθικού καθήκοντος και από λόγους ευπρεπείας αλλά και για φιλανθρωπικούς, όπως έγραψε στο δωρητήριο.

Με την ευλογία του Θεού και με τα δεδομένα αυτά, με τη συνεχή προσφορά και στήριξη των επωνύμων και ανωνύμων δωρητών και ευεργετών υπάρχει και λειτουργεί ο εκκλησιαστικός Οίκος Ευγηρίας της Χρυσουπόλεως, προσφέροντας τις φιλάνθρωπες κοινωνικές υπηρεσίες του στους ανήμπορους της τοπικής και ευρύτερης περιοχής μας. Παρακάτω παρουσιάζουμε φωτογραφικώς το ευαγές και κοινοφελές ίδρυμα, υπέρλαμπρο στολίδι της Μητροπόλεως μας.